De Zomerdriehoek

      Geen reacties op De Zomerdriehoek

De Zomerdriehoek

De zomerdriehoek is technisch gezien geen sterrenbeeld, maar een asterisme. Desalniettemin plaats ik hem wel in deze categorie. De zomerdriehoek bestaat uit de 3 sterren (bijbehorende sterrenbeeld): Vega (Lier/Lyra), Deneb (Zwaan/Cygnus) en Altair (Arend/Aquila). De zomerdriehoek staat in de zomer praktisch boven ons hoofd, tenzij je op het zuidelijk halfrond je vakantie viert. Dit is de reden dat het de zomerdriehoek wordt genoemd.

 

In 1816 was Johann Elert Bode de eerste die de 3 sterren met elkaar verbond, hoewel hij er geen naam aan gaf. J.J. Lithow gaf pas in 1866 een naam aan het figuur: Opvallende Driehoek. In 1920 noemde de Oostenrijker Oswald Thomas het figuur het “Großes Dreieck” (Grote Driehoek), in 1934 veranderde hij het naar “Sommerliches Dreieck” (Zomerdriehoek). De naam Summer Triangle werd bekend door Sir Patrick Moore, maar die heeft de naam dus nooit bedacht. Voordat we GPS hadden noemden de vliegers bij de USAF (US Air Force) het “The Navigators Triangle”.

Verder zijn het dezelfde sterren die gebruikt worden in de Chinese legende van De weefster en de koeherder (Engels: The Weaver Girl and the Cowherd, Traditioneel Chinees: 牛郎織女, Vereenvoudigd Chinees: 牛郎织女) dat ongeveer 2600 jaar geleden bedacht is en daarnaast ook behoort tot de 4 grootste Chinese volksverhalen.

Vragen? Stel ze hieronder.

About JelleJT

Ik ben Aviation student aan de HvA met een zeer grote interesse in de astronomie en ik heb dan ook een half jaar Natuur- en Sterrenkunde gestudeerd aan de UvA/VU, ook ben ik sinds kort lid van The Planetary Society (TPS). Al in de kleuterklas tekende ik ruimteschepen en vliegtuigen. In groep 4, denk ik, kreeg ik mijn eerste boek over de planeten, sindsdien heb ik steeds meer programma’s gekeken en boeken gelezen. Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi het heelal is en hoe klein wij zijn, daarom heb ik deze site gemaakt. Daarnaast wil ik ook graag laten zien dat je niet per se een bachelor- of masterdiploma nodig hebt om veel verstand van iets te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord