De Andromedanevel

      Geen reacties op De Andromedanevel
Picture saved with settings embedded.

Andromedanevel Credit: Kanwar Singh

De Andromedanevel (M31) is een spiraalvormig sterrenstelsel, te vinden in het sterrenbeeld Andromeda. Andromeda is met het blote oog zichtbaar, zelfs met een beetje lichtvervuiling. Andromeda is groter dan onze Melkweg en vormt samen met de Melkweg en een aantal kleine sterrenstelsels de Lokale Groep. Over ongeveer 4 miljard jaar botst Andromeda met de Melkweg en zal dan samensmelten tot wat sommige sterrenkundige Milkomeda noemen.

Andromeda werd 10 miljard jaar geleden gevormd uit verschillende kleine sterrenstelsels. Hierdoor groeide Andromeda snel en werden er veel nieuwe sterren geboren. De Andromedanevel staat ongeveer op 2,54 miljoen lichtjaar bij ons vandaan, bevat ruim 1 triljoen sterren en heeft een diameter van 220 duizend lichtjaar.

Ontdekking en observaties

Rond 964 beschreef Abd al-Rahman al-Sufi, een Perzisch astronoom, de Andromedanevel als een nevelachtige vlek en werd het op sterrenkaarten de kleine wolk genoemd. Pas in 1612 kwam er een betere omschrijving, nadat de Duitser Simon Marius met een telescoop naar de Andromedanevel keek. In 1764 nam Charles Messier Andromeda op in zijn catalogus onder de naam M31. Ruim 20 jaar later, merkte William Herschel op dat Andromeda een roodachtige kleur had. In 1850 werd de eerste tekening van de Andromedanevel gemaakt, door William Parsons.

Waar vind ik Andromeda? Credit: Stargazers Lounge

In 1917 kwam Heber Curtis erachter dat de afstand tussen Andromeda en de Melkweg te groot is, om Andromeda een nevel in de Melkweg te noemen. Dit leidde tot de “Island Universes” (eiland universa) hypothese, dit hield in dat spiraalnevels zelfstandige sterrenstelsels waren. Over deze hypothese werden verschillende discussies gevoerd tussen sterrenkundigen onderling. In 1925 stopten deze discussies, omdat Edwin Hubble de afstand tot Andromeda kon meten en daarmee bepaalde dat de Andromedanevel zich niet in de Melkweg bevond.

In 2009 werd er misschien een planeet ontdekt in de Andromedanevel, aan de hand van microlensing. Microlensing houdt in dat licht wordt afgebogen door een object met een grote massa, dus ook met een grote zwaartekracht.

Botsing met de Melkweg

Is een van de weinige sterrenstelsels (totaal zijn het er ongeveer 100) die naar de Melkweg toe beweegt. Dit komt doordat Andromeda en de Melkweg elkaar aantrekken, vanwege de immense zwaartekracht. Andere sterrenstelsels die niet door de zwaartekracht aan de Melkweg gebonden zijn, bewegen van ons af, omdat het heelal uitdijt.

Andromeda en de Melkweg botsen over ongeveer 4 miljard jaar.

Melkweg - Andromeda

Simulatie van de botsing. Credit: Imgur

Er zullen maar weinig sterren met elkaar botsen, aangezien de ruimte tussen de sterren enorm groot is. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat beide stelsels samensmelten tot een grote elliptische of schijfvormig sterrenstelsel, genaamd Milkomeda. Dit soort gebeurtenissen gebeuren redelijk vaak in groepen van sterrenstelsels. Eerst zullen de spiralen uit elkaar worden getrokken. De superzware zwarte gaten in de centra van beide sterrenstelsels zullen uiteindelijk samensmelten tot een nog groter en zwaarder zwart gat. Er is een mogelijkheid dat de Driehoeknevel, de derde grote nevel in de Lokale Groep, ook deel uit gaat maken van de botsing. Maar het is waarschijnlijker dat de Driehoeknevel veel verder in de toekomst met Milkomeda zal botsen. Verder is er een kleine kans dat de zon en de aarde uit de Melkweg worden geschoten of worden opgenomen in de Andromedanevel.

Andromeda_Collides_Milky_Way

Zo goed is Andromeda over een paar miljard jaar te zien. Credit: NASA

Vragen? Stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord