Waarom heet de Perseïden meteorenregen nu eigenlijk zo? En andere informatie.

De Perseïden heten zo, doordat de meteoren uit de richting van het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. De meteoren zijn afkomstig van de komeet Swift-Turtle. De Perseïden zijn zichtbaar van half juli tot half augustus, met een piek rond 9-14 augustus. Tijdens deze piek kun je meer dan 60 meteoren per uur zien. Verder heb je op het noordelijk halfrond meer geluk, om de vallende sterren te zien, dan op het zuidelijk halfrond.

Sommige katholieken noemen de Perseïden ook wel ‘de tranen van Sint Lawrence’, omdat de sint op 10 augustus 258 op brute wijze werd vermoord. En is de basis van een volksverhaal uit het Middellandse Zeegebied, waarin de vallende sterren de oorzaak zijn van de moord.

In 1835 werd ontdekt dat de vallende sterren uit de richting van het sterrenbeeld Perseus komen. In 1866 werd de link gelegd dat de meteoren van de komeet Swift-Turtle komen.

About JelleJT

Ik ben Aviation student aan de HvA met een zeer grote interesse in de astronomie en ik heb dan ook een half jaar Natuur- en Sterrenkunde gestudeerd aan de UvA/VU, ook ben ik sinds kort lid van The Planetary Society (TPS). Al in de kleuterklas tekende ik ruimteschepen en vliegtuigen. In groep 4, denk ik, kreeg ik mijn eerste boek over de planeten, sindsdien heb ik steeds meer programma’s gekeken en boeken gelezen. Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi het heelal is en hoe klein wij zijn, daarom heb ik deze site gemaakt. Daarnaast wil ik ook graag laten zien dat je niet per se een bachelor- of masterdiploma nodig hebt om veel verstand van iets te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord