Het Apollo-Soyuz Test Project

      Geen reacties op Het Apollo-Soyuz Test Project

Het Apollo-Soyuz Test Project (ASTP), was de eerste gezamenlijke missie tussen de VS en de Sovjet-Unie. De missie werd uitgevoerd in juli 1975, waarin de commando module van de Apollo werd gekoppeld aan de Soyuz 19. De Apollo module was de laatste die ooit zou vliegen en was nog ongebruikt. Met de ASTP missie eindigde ook de ruimtewedloop die begon met de lancering van de Spoetnik in 1957.

 

ASTP-patch

Het Apollo-Soyuz embleem. Credit: NASA

Tijdens de missie werden verschillende experimenten uitgevoerd, waaronder een zonsverduistering, zodat de Russen foto’s van de zon haar corona (de lichtkrans die je ziet bij een totale zonsverduistering). Dit leverde veel informatie op voor het Shuttle-Mir Programma en het Internationale Ruimtestation (ISS).

De missie

Voor de ASTP missie werd door de Russen een Soyuz 7K-TM gebruikt, met nummer Soyuz 19. De Apollo module had geen nummer en werd gewoon Apollo genoemd. Deze module had speciaal voor deze missie een opzetstuk, zodat de beide ruimtevaartuigen met elkaar konden koppelen. Dit opzetstuk moest net als de maanlander van de Apollo-missies aan de module worden gekoppeld in de ruimte. Tevens diende dit opzetstuk als luchtsluis, omdat de beide ruimtevaartuigen niet dezelfde luchtdruk en luchtsamenstelling hadden.

De Apollo module bood plaats aan 3 astronauten: Tom Stafford, Vance Brand & Deke Slayton.

Portrait_of_ASTP_crews

De 5 ruimtevaarders, van links naar recht: Deke Slaytond, Thomas Stafford, Vance Brand, Alexey Leonov & Valeri Kubasov. Credit: NASA

Stafford was commandant van de Apollo 10 missie geweest, waarmee hij 8 mijl van het maanoppervlak was gekomen.

 

De Soyuz bood plaats aan 2 kosmonauten: Alexey Leonov & Valeri Kubasov. Leonov was de eerste man die een ruimtewandeling maakte in 1965. Beide kosmonauten hadden geluk, want ze zouden eerst meegaan met Soyuz 11, die verongelukte, maar mochten om medische redenen niet mee. Vanwege het ongeluk werd de Soyuz aangepast, zodat er maar 2 kosmonauten in pasten met een ruimtepak aan.

De 2 ruimtevaartuigen koppelden op 17 juli 1975 aan elkaar en drie uur na de koppeling vond de eerste internationale handdruk plaats. Tijdens de eerste uitwisseling werden de astronauten en kosmonauten gefeliciteerd door Leonid Brezhnev en Gerald Ford, premier van Rusland en president van Amerika.

 

ASTP_handshake_-_cropped

De eerste internationale handdruk. Credit: NASA

De ruimtevaarders spraken met elkaar in de eigen taal, maar omdat Stafford een beetje raar Russisch sprak, maakte Leonov de grap dat er zelfs 3 talen werden gesproken (Russisch, Engels & “Oklahomski”).

 

Verder werd er tijdens de missie verschillende keren een koppeling gedaan. Na 44 uur, bootste de Apollo module een zonsverduistering na, zodat de Russen foto’s konden maken van corona. Daarna gingen de beide schepen uitelkaar en bleven de Russen nog 5 dagen in de ruimte en de Amerikanen nog 9 dagen. De Amerikanen voerden toen nog verschillende aardobservaties uit.

Na de landing werd de missie een groot succes genoemd, zowel qua technisch aspect als qua verbetering van de relatie tussen de VS en de SU. Het enige probleem tijdens de missie vond plaats tijdens de terugkeer van de Apollo module, toen de astronauten werden blootgesteld aan giftig destikstoftetraoxide. Hierdoor moesten de astronauten 2 weken in een ziekenhuis in Honolulu verblijven. Het probleem ontstond toen Brand door de herrie van de terugkeer een ding op de checklist had gemist, toen Stafford dat punt opnoemde.

Het ASTP was de laatste Apollo vlucht en daarna werd begonnen aan de voorbereidingen op het Space Shuttle Programma.

Verdere informatie

 

Apollo-soyuz

De configuratie van de Apollo-Soyuz missie. Credit: Toytoy

De gebruikte Apollo commando module is te zien in het California Science Center in Los Angeles, en de Soyuz 19 in het RKK Energiya museum in Korolyov, Moskou Oblast. Het National Air and Space Museum in Washington D.C. staat de configuratie van de Apollo-Soyuz missie. Een in 1977 ontdekte kleine planeet, 2228 Soyuz-Apollo, werd naar de missie vernoemd. Postzegelverzamelaars kunnen een Apollo-Soyuz postzegel hebben, deze werden op de dag van de lancering gemaakt. De Verenigde Staten hadden $245 miljoen uitgegeven aan het project.

 

Vragen? Stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord