Geheimen van Saturnus ontrafelt

      Geen reacties op Geheimen van Saturnus ontrafelt
Cassini

Cassini voor vertrek. Credit: NASA

De Cassini-Huygens missie, een van de grootste missies die ooit gelanceerd is, eindigt bijna. Door deze missie is onze kennis van Saturnus en haar manen enorm gegroeid, daarnaast hebben we aanwijzingen voor buitenaards leven gekregen.

De missie

Het was 15 oktober 1997 toen Cassini-Huygens vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in Florida vertrok. De twee sondes Cassini (NASA), vernoemd naar Giovanni Cassini (1625-1712), en Huygens (ESA), vernoemd naar Christiaan Huygens (1629-1695), waren de 4e en 5e sonde die Saturnus van dichtbij zouden

Saturn_with_auroras

Het zuiderlicht op Saturnus. Credit: NASA

zien (na Pioneer 11 en de beide Voyagers). Cassini-Huygens zou als eerste in een baan om Saturnus heen gaan draaien. In 2004 kwamen de sondes aan bij Saturnus, na een reis van 3,5 miljard kilometer. In december 2004 daalde de Huygens sonde af naar het oppervlak van Titan, de grootste maan van Saturnus. 14 januari 2005 drong Huygens de dampkring van Titan binnen. Er werden verschillende metingen gedaan in de atmosfeer, voordat de sonde op het oppervlak landde, waar foto’s werden gemaakt. Dit is de enige landing in het buitenzonnestelsel, dus buiten de baan van Mars. Cassini bleef rond Saturnus vliegen en metingen verrichten. De missie werd  tot 2 keer toe verlengd, waardoor we nog meer ontdekt hebben. Op 15 september zal Cassini in de dampkring van Saturnus verbranden.

Wat hebben we geleerd?

 • PIA14946_-_Enter_the_Vortex_..._in_Psychedelic_Color

  De zeshoekige storm op de noordpool. Credit: NASA

  Cassini maakte in 2010 een jaar lang een bijzondere storm mee. In deze storm ontstonden gaspluimen en een 5000 kilometer brede storm, die de seizoenen verstoorde. Een storm zoals deze komt maar eens in de 20 tot 30 jaar voor.

 • Cassini ontdekte hoe de 62 bekende manen van Saturnus zijn ontstaan, door metingen te verrichten aan de ringen. In de buitenring werd in 2013 het ontstaan van een object, dat later waarschijnlijk een nieuwe maan wordt, waargenomen.
 • We hebben drastische seizoenswisselingen waargenomen, die ontstaan door de baan van Saturnus om de zon en de schaduw van haar ringen.
 • Een zeshoekige storm op de noordpool en 2 orkanen op de zuidpool behoren tot een van de grootste verrassingen.

De manen van Saturnus

Titan

Titan_Visible

Titan gezien door Cassini. Credit: NASA

Cassini heeft het oppervlak van Titan in kaart gebracht, omdat wij die niet kunnen zien door het dikke wolkendek, werd gebruik gemaakt van radargolven. Uit gegevens van Huygens is gebleken dat er organische stoffen in de atmosfeer van Titan zitten, waaruit leven kan ontstaan. Ook heeft Cassini zeeën ontdekt op Titan, maar niet van water maar van methaan en andere koolwaterstoffen.

Iapetus_as_seen_by_the_Cassini_probe_-_20071008

Iapetus, de 2 kleuren zijn duidelijk te zien. Credit: NASA

Iapetus

Cassini heeft schitterende beelden gemaakt van de maan Iapetus, welke 2 kleuren heeft. Een kant van de maan is zwart en de andere kant wit. Giovanni Cassini dacht in de 17e eeuw al dat Iapetus 2 verschillende kleuren had, maar dat is door deze missie pas bevestigd. We denken dat de zwarte kleur komt van stof dat op de maan valt.

Enceladusstripes_cassini

Enceladus gezien door Cassini. Credit: NASA

Enceladus

De mooiste ontdekking die we hebben gedaan is waarschijnlijk wel dat er pluimen met vloeistof uit de maan Enceladus wordt geschoten. Hierdoor kunnen we een beetje voorspellen dat er een oceaan van water onder het oppervlak ligt, misschien zelfs met leven. Daarnaast lijkt de maan geologisch actief en heeft hierdoor veel barsten op het oppervlak.

Andere manen

 • Hyperion heeft een sponsachtig oppervlak en bouwt statische elektriciteit op.
 • Dione en Rhea hebben een ijle dampkring.
 • Mimas heeft mogelijk net als Enceladus een ondergrondse oceaan, welke wel kleiner is.
 • Cassini heeft 10 nieuwe manen gevonden in de ringen van Saturnus.

  Mimas_moon

  Mimas, ook wel de Death Star genoemd, vanwege de karakteristieke Herschelkrater. Credit: NASA

De grote finale

Op 22 april begon Cassini aan 22 omwentelingen tussen de planeet en de ringen door. Hierbij werd het binnenste van de planeet bestudeerd en monsters genomen van de ringen en krijgen we close-ups van de planeet zelf. Nooit eerder is een sonde zo dicht bij Saturnus gekomen. Ook vloog Cassini nog langs een aantal manen. Op 15 september 2017 zal Cassini met opzet de atmosfeer van Saturnus in worden gestuurd. Hier is een reden voor, namelijk om te voorkomen dat manen zoals Enceladus te besmetten met bacteriën van de aarde, omdat daar leven mogelijk kan zijn. Om dezelfde reden werd dit ook met de Galileo-sonde (Jupiter) gedaan in 2003. Totdat de sonde opgebrand is zullen we nog gegevens en beelden ontvangen. Over vervolgmissies is tot nu toe nog niets bekend.

Bronnen: Know How nr.8 2017, Wikipedia.org
Vragen? Stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord