60 jaar na Sputnik

      Geen reacties op 60 jaar na Sputnik

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de Russen als eerste een satelliet in de ruimte brachten. Deze satelliet, Sputnik, kon niet zo veel. Sinds deze mijlpaal in de ruimtevaart is het heel snel gegaan. 4 jaar later was de eerste mens in de ruimte een feit, Yuri Alekseyevich Gagarin bereikte in april 1961 de ruimte (Vostok 1). De eerste vrouw bereikte de ruimte in 1963 (Vostok 6). In 1969 landden de Amerikanen op de maan tijdens de Apollo 11 missie. Toen in 1972 de ruimterace gedeeltelijk werd stilgelegd, werd duidelijk dat er samengewerkt moest worden. Het Apollo-Soyuz Test Project werd een groot succes. In 1991 eindigde de ruimterace echt.

In de jaren 80 werd begonnen met het Space Shuttle programma, wat uiteindelijk niet echt geworden is, waarvoor het bedoeld was. De NASA had gehoopt dat het programma een goedkope manier bood om frequent naar de ruimte te reizen. De Voyager missies waren in de jaren 80 ook onderwerp van gesprek, de twee ruimtevaartuigen bereikten als eerste de verste gasreuzen.

In de jaren 90 begon de Galileo missie naar Jupiter. Dankzij deze missie zijn we veel te weten gekomen over de grootste gasreus in ons zonnestelsel. In 1998 werd begonnen aan de bouw van het International Space Station, het eerste multinationale ruimtestation en het grootste door mensen gemaakte object in de ruimte.

In het nieuwe millenium landden we voor het eerst op een asteroïde (NEAR Shoemaker) en op Titan (Huygens), bereikten we Saturnus (Cassini). Daarnaast namen we monsters van de zonnewind (Genesis) en een komeet (Stardust) mee terug naar de aarde. Ook lanceerden we de Keplersatelliet, in de zoektocht naar een 2e aarde.

In 2011 bereikten we voor het eerst een baan om Mercurius (MESSENGER) en om Vesta (Dawn). In 2012 bereikte Voyager 1 als eerste de interstellaire ruimte. 2 jaar later landden we voor het eerst op een komeet (Rosetta). 2015 was een jaar met veel doorbraken, zo bereikten we voor het eerst de dwergplaneten Ceres (Dawn) en Pluto (New Horizons) en werd voor het eerst sla uit de ruimte gegeten.

Naast deze mijlpalen hebben we natuurlijk veel meer mijlpalen bereikt in de ruimtevaart.

Vragen? Stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord