Help de wetenschap

      Geen reacties op Help de wetenschap

Altijd al de wetenschap willen helpen, terwijl je geen wetenschapper bent? Dat kan, er zijn verschillende burgerwetenschappelijke projecten, hieronder een aantal gericht op de astronomie. Voor andere projecten, niet alleen gericht op de astronomie, zie SciStarter.

Galaxy Zoo

gz_logoDit project gebruikt gegevens van de United Kingdom Infrared Telescope en de Hubble ruimtetelescoop. Het doel is om zoveel mogelijk sterrenstelsels te classificeren. Als burgerwetenschapper beantwoord je verschillende vragen over het sterrenstelsel, op basis van deze vragen wordt het sterrenstelsel dan geclassificeerd. De resultaten van dit project worden in verschillende onderzoeken gebruikt, waaronder in een onderzoek naar donkere materie.

Voor alle informatie en deelname ga naar galaxyzoo.org.

SETI@home

SETI@home_Multi-Beam_screensaverHelp mee in de zoektocht naar buitenaards leven (SETI). Zelf hoef je voor dit project niet veel te doen, de wetenschappers hebben namelijk een programma gemaakt, dat automatisch de signalen van de SETI telescopen analyseert. Je hoeft dit programma alleen maar op je telefoon of computer te zetten. Hoe gaaf zou het zijn als jouw computer of telefoon buitenaards leven ontdekt?

Voor informatie en deelname zie de website van SETI@home

Moon Mappers

cosmoquestx-blackletters_transparentIn dit project help je de NASA met het in kaart brengen van de maan. Door kraters aan te geven, help je de NASA om toekomstige missie locaties te vinden. Voor bemande missies of voor onbemande missies is het natuurlijk wel handig om op een interessante en handige locatie te landen.

Zie cosmoquest.org voor meer informatie en deelname aan het project.

Planet Hunters

PlanethuntersMet dit project help je nieuwe exoplaneten te ontdekken. De Kepler ruimtetelescoop verzamelt veel gegevens over het licht van een select groepje sterren en stuurt de data door. Deze data wordt door burgerwetenschappers geanalyseerd. Een dip in het licht van de ster wijst er zeer waarschijnlijk op dat er een planeet om de ster heen draait. Door mee te doen aan dit project help je andere wetenschappers in hun zoektocht naar tweeling aardes.

Voor meer info en deelname zie planethunters.org

Backyard Worlds: Planet 9

nasa-planet-search-759In dit project help je mee in de zoektocht naar nieuwe werelden aan de rand van het zonnestelsel. Het grootste deel van het zonnestelsel dat achter de baan van Neptunus ligt is redelijk onbekend terrein. Misschien ontdek je wel werelden die dichterbij liggen dan Proxima Centauri of ontdek je de theoretische planeet 9.

Zie backyardworlds.org voor meer informatie en deelname.

Vragen? Stel ze hieronder.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord