Achtste planeet van Kepler 90 ontdekt

      Geen reacties op Achtste planeet van Kepler 90 ontdekt

 

17-098-Kepler-90_MultiExoplanetSystem-20171214

Het Kepler 90 stelsel. Credit: NASA/Wendy Stenzel

Gisteren kwam de NASA met een persconferentie waarin ze aankondigde dat ze een achtste planeet rond Kepler 90 hebben gevonden. Hiermee is ons eigen zonnestelsel met haar acht planeten niet langer meer het grootste bekende zonnestelsel. De planeet is ontdekt met behulp van de Kepler ruimtetelescoop en kunstmatige intelligentie van Google. Het Kepler 90 stelsel lijkt redelijk op ons eigenzonnestelsel, de ster lijkt op onze zon en bestaat uit aardachtige planeten dichtbij de ster en gasreuzen verder weg. Al de planeten zijn groter dan de aarde en ze staan allemaal dichterbij hun ster dan de aarde bij de zon staat.

 

Kunstmatige intelligentie

De NASA zette kunstmatige intelligentie van Google in om de planeet te vinden. De computer werd aangeleerd om de data te door zoeken op signalen die mensen niet kunnen ontdekken. Deze signalen werden gevonden door naar het licht van Kepler 90 te kijken. Elke keer als er een planeet voor de ster langs beweegt, is er een dipje te zien in de helderheid van de ster. Zelf kunnen wij dit niet waarnemen, maar de Kepler telescoop kan dit zeer goed meten. De computer heeft de dipjes, die wij mensen niet kunnen zien, doorzocht en heeft hiermee de achtste planeet gevonden.

Exoplanet_transit_detection

De transit methode. Bij 1 blokkeert de planeet geen licht en is de ster helder zoals altijd. Bij 2 blokkeert de planeet een beetje van het licht, omdat de planeet voor de helft voor de ster zit. Bij 3 blokkeert de planeet het meeste licht, aangezien de hele planeet voor de ster zit, dit is het duidelijkst te zien in de dip. Credit: Hans Deeg

Bronnen:
NASA
NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord