Juno

      Geen reacties op Juno
600px-Juno_mission_insignia.svg

Het logo van de Juno missie. Credit: NASA

Op 5 augustus 2011 werd de Juno sonde gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De missie is onderdeel van het New Frontiers programma van de NASA. Op 5 juli 2016 bereikte de sonde de planeet Jupiter, hier doet Juno onderzoek naar de samenstelling, het zwaartekrachtsveld, het magnetisch veld en de magnetosfeer. Verder zal Juno meer te weten komen over hoe Jupiter gevormd werd. Om dit te weten te komen, zal Juno onderzoeken of Jupiter een rotsachtige kern heeft, hoeveel water er in de atmosfeer zit en de wind die op Jupiter waait.

Juno is de tweede sonde die om Jupiter vliegt, Galileo draaide van 1995 tot 2003 rond de grootste planeet in het zonnestelsel. Juno wordt alleen van vermogen voorzien door zonnepanelen, wat er zeldzaam is voor een missie naar de buitenste delen van het zonnestelsel.

Juno's_interplanetary_trajectory_en.svg

De route die Juno af heeft gelegd om bij Jupiter te komen, elk streepje is een periode van 30 dagen. Credit: NASA

Juno vliegt in een baan rond Jupiter op een afstand tussen de 4200 en 8.1 miljoen kilometer. De sonde zou eigenlijk in een 14 dagen durende baan terecht komen, maar door problemen met een aantal helium kleppen werd dit een 53 dagen durende baan. De baan brengt Juno door een gat in de radioactieve zone rond Jupiter, zodat de apparatuur niet beschadigd raakt. Op 18 oktober 2016 ging Juno over in de veilige modus, vanwege onverwachte omstandigheden, hierdoor kon er geen data verzameld worden.

De missie zal nog doorgaan tot juli 2018, wanneer er gekeken wordt of de missieduur word verlengd of niet. Aan het eind van de missie zal Juno, net als Cassini, in de atmosfeer van Jupiter opbranden. Op deze manier wordt Jupiter niet vervuild met organismen van de aarde.

De missie zou aanvankelijk ongeveer 700 miljoen dollar kosten, maar in 2011 was al duidelijk dat de totale kosten van de missie ongeveer 1.1 miljard dollar zou zijn.

Juno_Transparent

Zo zou Juno er ongeveer uit moeten zien. Credit: NASA

Vragen? Stel ze hieronder.

Bronnen:
NASA
Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord