Maak je klaar voor de kans die je 1 keer in je leven krijgt

31 januari is het zover, dan komt de kans die je maar 1 keer in je leven krijgt: een super blauwe bloed maan. Dit fenomeen kwam voor het laatst zo’n 150 jaar geleden voor. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat zo’n super blauwe bloed maan inhoud?

Supermaan

Baan maan

Als de volle maan dicht bij de aarde staat noemen we dat een supermaan en lijkt deze groter en feller.

Een supermaan is een fenomeen waarbij de volle maan het dichtst bij de aarde staat. Hierdoor lijkt de maan een stuk groter en feller dan normaal. De maan draait in een elliptische baan rond de aarde, hierdoor staat de maan af en toe dichter bij de aarde.

Blauwe maan

De term blauwe maan houdt in dat er 2 keer in 1 maand een volle maan is. Deze maand is dat op 1 januari en 31 januari. Dit fenomeen komt eens in de 2.5 jaar voor, het komt doordat de cyclus van de maanfasen (29.5 dagen) en de maanden niet gelijk lopen. Februari kan nooit een blauwe maan hebben, de maand duurt 28 dagen en dat is korter dan de maanfasecyclus. De andere maanden kunnen dit wel hebben, mits de 1e volle maan die maand aan het begin valt.

Bloed maan

Maansverduistering

Bij een volledige maansverduistering (bloed maan) wordt alleen het rode licht niet geblokkeerd, maar afgebogen. Zodat het op de maan valt, vandaar de rode kleur.

Een bloed maan is eigenlijk een volledige maansverduistering, doordat de aarde dan tussen de zon en de maan instaat, zien we een rode kleur in plaats van de normale wittere kleur. Dit komt doordat al het licht, behalve het rode licht geblokkeerd wordt, dit rode licht wordt afgebogen. Hierdoor zal alleen het rode licht op de maan vallen, waardoor we de rode maan krijgen. Hoewel je zou denken dat een maansverduistering elke maand voor zou moeten komen, de aarde staat altijd wel op een moment tussen de zon en de maan, gebeurt dit niet. Dit komt omdat de maan niet in een vlakke baan rond de aarde draait, maar een beetje schuin staat.

Helaas voor ons zullen we de maansverduistering niet zien, dus blijft het voor ons in Nederland en België bij een super blauwe maan. Mocht je toevallig in Midden of Noord-Amerika, Centraal of Oost-Azië zijn, dan heb je wel geluk.

aHR0cDovL3d3dy5zcGFjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA3Mi85MDUvb3JpZ2luYWwvamFudWFyeS0zMS0yMDE4LXRvdGFsLWx1bmFyLWVjbGlwc2UuanBnPzE1MTQzODAxMDM

Plekken waar de maansverduistering te zien is, in het donkere deel is het niet te zien. Nederland valt net in het donkere deel. Credit: NASA

Vragen? Stel ze hieronder.

Bronnen:
Forbes.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord