Sciencefiction of Science fact? FTL-travel

      Geen reacties op Sciencefiction of Science fact? FTL-travel

 

1_eZpvPagbQ2m3KBLFZBe8Rw

Een impressie van een ruimteschip met warp drive. Credit: dr. Harold White/Mark Rademaker/NASA

Is FTL-travel, ofwel faster than light travel, mogelijk? Deze vraag wordt al heel lang gesteld, maar is wel te beantwoorden: Ja. Je zou denken van niet, want niets kan sneller dan het licht, dus sneller dan het licht reizen gaat gewoon niet. Maar de warp drive uit Star Trek zou zo maar eens realiteit kunnen worden in de verre toekomst.

 

Waarom is dit wel mogelijk?

Met een warp drive doen we net alsof we sneller gaan dan het licht en dat noemen we ook FTL. Deze Alcubierre warp drive buigt de ruimte om het ruimteschip. Zo wordt de ruimte voor ons op elkaar gedrukt en achter ons juist uitgezet. Hierdoor is de afstand voor ons kleiner dan achter ons en lijken we sneller te gaan dan het licht. Terwijl we in werkelijkheid steeds dezelfde snelheid houden. Daarnaast hebben we op deze manier ook geen problemen met tijddilatatie. Dus we gaan dan niet honderden of duizenden jaren de toekomst in en iedereen die je kent is dan dood. Dit probleem bestaat dan dus niet.

alcubierre-warp-drive-overview

De warp drive perst de ruimte voor het ruimteschip samen en vergroot de ruimte achter het ruimteschip. Credit: Dr. David Lewis Anderson/The Anderson Institute

 

Wanneer kunnen we op deze manier reizen?

Theoretisch is het mogelijk om een warp drive te maken, alleen met de technologie van nu is dit nog niet te maken. Het proces gebruikt zoveel (negatieve en positieve) energie, wat wij op dit moment nog niet kunnen aanmaken. Ook zijn er nog vele andere problemen die opgelost moeten worden. Het gaat dus nog een tijd je duren voordat we op deze manier de Melkweg kunnen ontdekken.

FTL-travel is voor nu sciencefiction en kunnen we alleen maar zien in films, maar het is wel mogelijk en kan dus in de verre toekomst gewoon science fact zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord