Eenzame planeten

      Geen reacties op Eenzame planeten

Van veel planeten weten we dat ze er zijn, door naar de ster te kijken waar deze omheen draait. Dit weten we pas zo’n 20-25 jaar, maar planeten zonder ster bestaan die dan ook?

Het antwoord is ja, deze planeten – welke we solitaire planeten (rogue planets) noemen – bestaan. Deze solitaire planeten kunnen van oorsprong verschillen, sommige zijn uit hun zonnestelsel geschoten, andere zijn sterren die niet tot ‘ontbranding’ zijn gekomen. De Melkweg bevat waarschijnlijk miljarden solitaire planeten, misschien bevat de Melkweg wel meer solitaire planeten dan sterren. In 2013 werd er zelfs een maan ontdekt rond een solitaire planeet. Dit kan dus betekenen dat er rond andere solitaire planeten ook nog manen rondzweven.

Een animatie waarin gravitational lensing duidelijk te zien is. Het licht wordt door het zwarte gat afgebogen waardoor we ineens 2 sterren zien in plaats van 1.

Ontdekken

Hoe ontdekken we planeten die niet om een ster heen draaien? We kunnen immers geen dip zien in de helderheid van een ster. In dit artikel heb ik verschillende manieren beschreven om exoplaneten te ontdekken. De solitaire planeten die we tot nu toe ontdekt hebben, zijn ontdekt door gravitational microlensing. Hierbij kijken we naar hoe het licht van objecten verder weg wordt afgebogen door onzichtbare objecten, zoals planeten, die dichterbij staan. Hieruit kunnen we afleiden dat er een object is en kunnen we uitvinden wat voor object dat dan is. Hoe zwaarder het object hoe meer het licht wordt afgebogen. Dit betekent dat als het licht bijna niet wordt afgebogen we weten dat er een planeet zit en niet dat het door een zwart gat, welke vele malen zwaarder is, komt.

Leven?

Een artist impression van een solitaire planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech

Het kan zelfs mogelijk zijn om leven te vinden op een solitaire planeet. Dit komt doordat deze planeten bijna geen last hebben van UV straling die een mogelijke atmosfeer weg blaast. Als de planeet ook een magnetisch veld en hydrothermale bronnen heeft en deze ook vulkanisme ondervindt, zou genoeg energie zijn om leven te ondersteunen.

Bronnen

About JelleJT

Ik ben Aviation student aan de HvA met een zeer grote interesse in de astronomie en ik heb dan ook een half jaar Natuur- en Sterrenkunde gestudeerd aan de UvA/VU, ook ben ik sinds kort lid van The Planetary Society (TPS). Al in de kleuterklas tekende ik ruimteschepen en vliegtuigen. In groep 4, denk ik, kreeg ik mijn eerste boek over de planeten, sindsdien heb ik steeds meer programma’s gekeken en boeken gelezen. Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi het heelal is en hoe klein wij zijn, daarom heb ik deze site gemaakt. Daarnaast wil ik ook graag laten zien dat je niet per se een bachelor- of masterdiploma nodig hebt om veel verstand van iets te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord