De 2017 YE5 tweeling

      Geen reacties op De 2017 YE5 tweeling

3 van de grootste radio telescopen hier op aarde hebben vorig jaar een asteroïde ontdekt. In juni hebben ze ontdekt dat niet 1 maar eigenlijk 2 asteroïden zijn. De near-earth asteroïde 2017 YE5 werd in december vorig jaar door de Morocco Oukaimeden Sky Survey ontdekt, maar de details lieten tot afgelopen juni op zich wachten. Het is het 4e near-earth binaire asteroïde systeem van gelijke massa die ontdekt is. De twee objecten zijn van gelijke grootte en massa.

Deze simulatie gemaakt door de Goldstone Solar System Radar laat 2017 YE5 zien. Credit: NASA/JPL

Nieuwe observaties hebben meer details vrijgegeven. Zo werden er eerst twee bollen ontdekt, maar was de oriëntatie van het systeem niet goed en konden astronomen niet ontdekken of het een geheel of 2 aparte asteroïden waren. Tot op 21 juni de asteroïden goed georiënteerd waren voor NASA’s Goldstone Solar System Radar en duidelijk werd dat het een binair systeem was. Op hetzelfde moment werd de Arecibo Observatory in Puerto Rico gewaarschuwd, aangezien ze daar ook van plan waren om 2017 YE5 te observeren. Op 24 juni stuurden ze een radio signaal naar de asteroïden, welke later door de Green Bank Observatory werd ontvangen. Op deze manier zijn de 2 onafhankelijke teams in staat geweest om te bevestigen dat het een binair systeem is.

De 2 asteroïden draaien elke 20 tot 24 uur om elkaar heen. De asteroïden zijn groter dan verwacht, ze weerkaatsen namelijk minder licht dan asteroïden van hun grootte normaal doen. Dit fenomeen is nog nooit eerder waargenomen. Een ander zeldzaam kenmerk aan dit binaire systeem, is dat de 2 asteroïden van gelijke grootte zijn. Normaal gesproken is een van de asteroïden groter dan de ander.

Een impressie van hoe het 2017 YE5 systeem eruit ziet. Credit: NASA/JPL

De ontdekking van 2017 YE5 verschaft wetenschappers de mogelijkheid om binaire systemen beter te onderzoeken. Daarnaast kunnen radar en visuele observaties meer informatie geven over de structuur en samenstelling van de 2 asteroïden.

Bronnen

  • Observatories Team Up to Reveal Rare Double Asteroid. (12 juli 2018). Geraadpleegd 13 juli 2018, from https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7187
Vragen? Stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord