Uranus: De scheet planeet

      Geen reacties op Uranus: De scheet planeet

Wetenschappers hebben ontdekt dat Uranus’ atmosfeer waterstofsulfide bevat, dit molecuul zorgt ervoor dat de planeet naar rotte eieren ruikt. Signalen van deze stof werden door de Voyager 2 al opgepikt, maar dit kon toen niet met zekerheid bevestigd worden. Tot dat in april met de Gemini-telescoop naar de planeet werd gekeken, de gevoelige infrarood-spectrometer in de telescoop nam waterstofsulfide waar.

Wat hebben we aan deze informatie?
Deze informatie kan gebruikt worden om de vorming van het zonnestelsel beter te begrijpen. Zo denken wetenschappers dat Uranus en Neptunus (welke waarschijnlijk ook waterstofsulfide in zijn atmosfeer heeft) verder bij de zon vandaan zijn ontstaan. Jupiter en Saturnus bevatten geen waterstofsulfide, maar ammoniak en volgens wetenschappers zijn deze daardoor dichterbij de zon gevormd zijn. Wat we eigenlijk al zien als we naar het zonnestelsel kijken.

Bronnen

  • Uranus stinkt naar scheten. (juni 2018). KIJK, (7), 9-9.
Vragen? Stel ze hieronder.

About JelleJT

Ik ben Aviation student aan de HvA met een zeer grote interesse in de astronomie en ik heb dan ook een half jaar Natuur- en Sterrenkunde gestudeerd aan de UvA/VU, ook ben ik sinds kort lid van The Planetary Society (TPS). Al in de kleuterklas tekende ik ruimteschepen en vliegtuigen. In groep 4, denk ik, kreeg ik mijn eerste boek over de planeten, sindsdien heb ik steeds meer programma’s gekeken en boeken gelezen. Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi het heelal is en hoe klein wij zijn, daarom heb ik deze site gemaakt. Daarnaast wil ik ook graag laten zien dat je niet per se een bachelor- of masterdiploma nodig hebt om veel verstand van iets te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord