Water op Mars

      Geen reacties op Water op Mars

Italiaanse wetenschappers hebben eindelijk bewijs gevonden voor water op Mars.

Ver onder de bevroren ijskap op Mars hebben wetenschappers een heel meer met vloeibaar water gevonden. Dit is een primeur, met behulp van radar is het meer gevonden door de Mars Express missie. De vondst gaat zeer zeker zorgen dat we nog meer vloeibaar water gaan zoeken. Er bestaat volgens wetenschappers de mogelijkheid dat er leven in dit water te vinden is. Hoe dit water vloeibaar kan blijven werkt anders dan op aarde, maar we weten nog niet precies hoe het werkt.

Wetenschappers denken dat water miljarden jaren geleden in overvloedde aanwezig was op Mars, de kanalen zijn nu nog zichtbaar. Toen was de atmosfeer niet zo ijl als nu en was het natuurlijk een stuk warmer. Het water was voor deze ontdekking alleen maar bevroren te vinden in ondergrondse reservoiren en in de ijskappen. Deze bronnen van water werden door de Mars Express sonde (gelanceerd in 2003) ontdekt, met behulp van radiogolven. Een aantal jaar verder hintten de Mars Express insturmenten al op mogelijk vloeibaar water onder de ijskappen. Toch dachten de wetenschappers dat het niet waar was, aangezien het op sommige momenten wel gedetecteerd werd en op andere momenten niet.

Wat ze niet wisten was dat, doordat de computer in de sonde de data comprimeerde voor verzending, de signalen als het ware werden uitgedoofd. Hierop gaven de wetenschappers het commando om de ruwe data te versturen van deze plekken. Uit deze data kwam naar voren dat er wel degelijk iets zat.

Door de diëlectrische konstante (het vermogen om energie op te slaan in een elektrisch veld) van het reflecterende materiaal te meten, bleek dat deze veel hoger was dan op andere plekken op Mars. De grootte van de diëlectrische konstante is te vergelijken met die van water onder de ijkappen hier op aarde.

Is het echt water?

Toch is niet iedereen het er mee eens. Het is namelijk niet makkelijk om uit te leggen hoe het water daar in hemelsnaam vloeibaar blijft. Op aarde komt dat door geothermische activiteit, maar daar is vrij weinig van op Mars. De Italiaanse wetenschappers denken dat het vloeibaar blijft door de zouten die in het water zitten. Helaas betekent dit dat er waarschijnlijk geen leven te vinden is, omdat het water te zout is.

We hopen dat er meer waterbronnen gevonden gaan worden, het beste voor leven zou volgens wetenschappers ergens in de bodem op de lagere breedtegraden zijn.

Bronnen

  • Orosei, R., Lauro, S. E., Pettinelli, E., Cicchetti, A., Coradini, M., Cosciotti, B., . . . Seu, R. (2018). Radar evidence of subglacial liquid water on Mars. Science. doi:10.1126/science.aar7268
  • CleryJul, D., CohenJul, J., VriezeJul, J. D., Yachnin, J., NewsJul, E., & KaiserJul, J. (2018, Juli 25). Liquid water spied deep below polar ice cap on Mars. Geraadpleegd 27 juli 2018, from http://www.sciencemag.org/news/2018/07/liquid-water-spied-deep-below-polar-ice-cap-mars
Vragen? Stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox voor de AVG is verplicht

*

Ik ga akkoord